Aktuelt

Utdelinger

Formuesforvaltningen

Kontakt oss

 

Eckbos Legats kulturpris 2015

Eckbos Legats kulturpris deles i år ut for 13. gang og har til formål å fremheve betydningen av god kulturformidling og fungere som en påskjønnelse og stimulans for – ikke bare prisvinneren – men for alle som befatter seg med dette feltet. Prisen er altså ingen tradisjonell kultur- eller kunstnerpris, men en pris som setter fokus på formidling.

Årets prisvinner benytter seg av en formidlingskanal som når mange, og for første gang tildeles Eckbos Legats kulturpris en filmskaper.

Vinneren av Eckbos Legats kulturpris 2015 på kr. 250 000 er Margreth Olin

Hennes formidlingsevne er formidabel og det er kanskje mer dekkende å kalle prismottakerens virke et formidlingsprosjekt – utrettelig og systematisk.

Margreth Olin er født i 1970 og er utdannet ved Høgskolen i Volda og ved Universitetet i Bergen. Hun har laget fiksjonsfilmer og kortfilmer, men først og fremst er hun kjent og anerkjent for sine mange, viktige og strålende dokumentarfilmer.

Margreth debuterte med eksamensfilmen I kjærleikens hus i 1995. Deretter fulgte Onkel Reidar i 1997, Dei mjuke hendene i 1998 og Frotseri i 2000, - alle filmer som kommenterer forskjellige sider av samtidens norske samfunn.

Margreth Olin fikk også stor oppmerksomhet, og Amanda-prisen, med det nakne selvportrettet Kroppen min i 2002, mens Ungdommens råskap skildret problemene i en klasse i videregående skole. Novellefilmen Lullaby i 2006 er kalt en godnattsang fra Oslos skyggeside. Hennes første helaftens spillefilm er Engelen i 2009, med Maria Bonnevig i hovedrollen som heroinmisbruker og prostituert.

Fellesnevneren for Olins mange prosjekter er at hun løfter frem situasjonen for de svake i samfunnet. Hun forteller gripende om vanskelige skjebner og mennesker med dårlige forutsetninger for sitt eget liv – og byr samtidig på seg selv og sin egen historie, slik at sårbarheten blir vårt felles gods og dialogen etableres. Slik bidrar hun som et korrektiv til vår kollektive bevissthet – og vekker oss fra velstandsdvalen gang på gang.

«Dypest sett handler filmene mine om menneskerettigheter og verdien av det enkelte mennesket» - sa Olin i forbindelse med at hun fikk Amnesty-prisen i 2010.

Margreth Olin tar stilling til den tid vi lever i. Hun er utdannet journalist og forkastet tidlig tanken om objektivitet. Slik har hun blitt en tydelig stemme. En stemme man kan forholde seg til. En stemme som med kunstens virkemidler løfter frem historier fra virkeligheten, historier som hun mener ikke er synlige nok.

Og hun stopper ikke der. Med brennende hjerte og utpregede talegaver deltar hun i det offentlige ordskiftet. Filmen De andre i 2012, som omhandler de mindreårige asylbarna, er vist for Storting og Regjering som ledd i asyldebatten, - og hun har startet nettkampanjen nestekjærlighet.no.

«Alt starter med respekten for den enkelte», - sier Olin.

Det er med tilsvarende respekt vi i år tildeler henne denne prisen.

Oslo/Lillehammer 26. mai 2015
Juryen for Eckbos Legats kulturpris:
Finn O. Eckbo, William Nygaard, Ole Jacob Bull og Randi Eek Thorsen